Tuesday, October 27, 2009

Ayam Seri Wangi

Ramai diantara kita mungkin tidak dapat merancang menu untuk seminggu tanpa memasukkan sekurang-kurangnya satu hidangan ayam. Di Jeddah, ayam boleh dikatakan murah cuma saiznya agak kecil sedikit. Suami masa memang penggemar ayam, nasib la ayam ni mudah dipelbagaikan cara memasaknya, mudah disediakan dan rasanya pun enak. Kali ni, saya ingin mencuba resipi dari buku "Sedapnya...Hidangan Kegemaran Chef Wan". Masakan ni mudah jek, cuma ada separuh daripada bahan-bahannya ni tak ada di Jeddah, seperti Bunga Kantan, Daun Limau Purut dan Pes Tom Yam. Nasib baik la saya ada bawa bekal dari Malaysia barang-barang yang agak penting ni. Resipi ni tak sedap kalau tak lengkap bahan-bahannya....
Bahan-bahan
  • 4 keping dada ayam tanpa kulit dan tulang, dihiris nipis-nipis memanjang. Minyak masak untuk menggoreng terendam
  • 2 batang serai, dihiris halus-halus
  • 1 kuntum bunga kantan, dihiris halus-halus
  • 10 tangkai cili padi, dihiris-hiris
  • 2 sudu besar rempah tom yam
  • 60 m/l cawan air
  • 1 sudu teh madu
  • 1 1/2 sudu besar mayonis
  • 3 helai daun limau purut, dihiris halus-halus
Bahan pemerap (dibancuh)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • 1 biji telur yang sederhana, dipukul
  • 3 sudu besar tepung jagung
Cara
  1. Gaul rata-rata ayam dengan bahan pemerap dan ketepikan selama 15 minit
  2. Goreng terendam ayam sehingga kuning & garing. Tuskan
  3. Panaskan minyak di dalam kuali bersih dan tumis serai, bunga kantan, cili padi serta rempah tom yam sehingga naik baunya
  4. Masukkan air, madu serta ayam goreng. Kacau rata-rata. Angkat dari api dan tambah mayonis dan kacau. Campur daun limau purut

3 comments:

  1. sedapnye..post arr skit kt kluang!!! huhuhu...
    aku ni nk masak sendiri sgtla "PEMALAS"..lauk campak2 aku terrer la... :)

    ReplyDelete
  2. alang, kekadang lauk campak-campak tu yang sedap tau...aku teringat masa single mingle, ko masak sambal sardin ko yang auuummmmm dan sedap tu.....makan pulak ngan nasi lembik yang panas....perrggghhhh!!!

    ReplyDelete
  3. hahahahha...smp skrg tu la lauk feveret aku..disamping boleh menambah susu badan..pas2 senang nak masak!

    ReplyDelete