Saturday, July 11, 2009

Ketam Rebus Tumis

Selalunya kalau kita nak masak ketam, masakan pertama yang kita akan terpikir ialah sambal ketam, ketam masak lemak, masak garlic & black pepper....bosan jugak kan....so saya pun bukak la buku resipi warisan nenek moyang dan resipi Ketam Rebus Tumis amat menarik perhatian saya....bahan-bahannya pun tak susah nak cari di Jeddah ni....cara masaknya pun simple, tak susah.....

 Bahan-Bahan:
  • 1/2 kg ketam
  • 100 ml air
  • 1 biji tomato (dibelah empat)
  • 2 biji lada hijau (dibelah dua)
  • 5 biji lada hitam (ditumbuk)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit bawang goreng
Dihiris halus-halus:
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cm halia
Dipotong kecil:
  • Sedikit daun sup
  • Sedikit daun bawang
  • Sedikit daun ketumbar
Cara:
  1. Tumis bahan hiris & lada hitam yang ditumbuk hingga garing. Kemudian masukkan air
  2. Bila air mendidih, masukkan ketam.
  3. Kemudian masukkan buah tomato dan bahan dipotong kecil & garam secukup rasa.


Hasilnya:
Amat Menarik....Weeeeeeeeee :)

1 comment: